Blauwe klas

Klaspop Jules

Klaspop Jules: Jules beleeft samen met de kleuters speelse en leerrijke avonturen. Centrale rol in het klasgebeuren. Hij is het vriendje van iedere jonge kleuter!

Kindje van de dag: Het kindje van de dag neemt veel taakjes op zich. Hij/Zij doet de lichten aan of uit,  doet de rietjes in de flesjes, mag het kaarsje uitblazen, brengt het blad met het aantal warme maaltijden naar het secretariaat,  …

De kleuter mag naast de juf in de kring zitten.

Zindelijkheidstraining:  Zindelijkheid is niet verplicht, maar biedt wel een pedagogisch comfort voor de leerkrachten. Daarom proberen we, in samenwerkingen met de ouders, de peuter zindelijk te krijgen voor er nieuwe instappertjes komen.  

Sociaal emotioneel welbevinden: In de blauwe klas schenken we heel veel aandacht aan het ervaren van geborgenheid, zich veilig en goed voelen in de klas en de klasgroep.

Exploreren, experimenteren, beleven en ontdekken: In het ruime hoekenaanbod kunnen de peuters en kleuters naar hartelust spelen en ravotten. Als het weer het toelaat gaan we met z’n allen naar buiten.

Fietsdag: Elke week brengen de kleuters op de afgesproken dag hun fiets mee! Ook de leuke kleuterfietsen worden dan ingezet.

Zelfstandigheid:  Het stimuleren van zelfstandigheid bij de kleuter is een aandachtspunt vanaf de eerste kleuterklas. De kleuters laten we zoveel mogelijk zelfstandig handelingen uitvoeren. (bv: de jas aan en uitdoen, de jas aan de kapstok hangen, …)

Tik tak:  Poppenkast, die oorspronkelijk afkomstig is van het televisieprogramma.

Elk thema wordt afgesloten met een ‘Tik Tak’-voorstelling. De aangeleerde begrippen die in het thema aan bod kwamen, worden dan op een speelse manier in Tik Tak verwerkt.